Ο Μητροπολίτης Ισπανίας Πολύκαρπος λειτουργός στο Νιχώρι του Βοσπόρου
Του Θεοδώρου Καλμούκου
16 Απριλίου, 2020
ΒΟΣΤΩΝΗ.
Ο Μητροπολίτης Ισπανίας κ. Πολύκαρπος σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ισπανία λόγω κορωνοϊού. Ομιλεί επίσης για τη Μητρόπολη, τις ενορίες, τους ιερείς και τον αγώνα για επιβίωση.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιώτατε, είναι δυνατόν να μας περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία με το κορωνοϊό;
Μητροπολίτης Πολύκαρπος: Αυτή τη στιγμή έχουμε 180 χιλιάδες κρούσματα και περί τις 20 χιλιάδες νεκρούς, το δε εντυπωσιακό είναι ότι πολλές χιλιάδες από τα κρούσματα είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα κρούσματα πάνω από 6.500 είναι στην εντατική. Εχουν παραλύσει τα πάντα, λειτουργεί μόνο η φαρμακοβιομηχανία και μερικές βιομηχανίες όπως η Seat που κατασκευάζει αυτοκίνητα, τώρα παράγει αναπνευστήρες διότι η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από αναπνευστήρες και η χώρα ήταν ανέτοιμη. Πολλά ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Στους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων ο στρατός έστησε νοσοκομεία εκστρατείας για να αποσυμφορήσει τουλάχιστον από τα ελαφρά κρούσματα τα νοσοκομεία.
«Ε.Κ.»: Πώς ξέφυγε ο έλεγχος;
Μητρ. Πολύκαρπος: Η χώρα νομίζω ήταν ανέτοιμη γιατί δεν περίμεναν αυτόν τον καλπασμό και να εξαπλωθεί τόσο πολύ η ασθένεια. Στη χώρα πρέπει να εισήχθη κατά πάσα πιθανότητα από την Ιταλία.
«Ε.Κ.»: Υπάρχουν κρούσματα και νεκροί ανάμεσα στους πιστούς της Μητρόπολής σας;
Μητρ. Πολύκαρπος: Δεν το ξέρω διότι οι ιερείς δεν με έχουν πληροφορήσει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν, αν όχι νεκροί, κρούσματα ναι. Η Μητρόπολή μου δεν είναι μία Ελληνική Μητρόπολη. Η πλειοψηφία πάνω από το 95% τόσο των ενοριών, όσο και του ποιμνίου και των κληρικών είναι οικονομικοί μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Η πλειοψηφία είναι Ουκρανοί και φυσικά έχουν πληγεί πάρα πολύ, είναι φτωχοί άνθρωποι, εργαζόμενοι. Κάθονται μέσα στα σπίτια και πολλοί περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν για τις χώρες τους την Ουκρανία, Ρουμανία, τη Βουλγαρία, γενικά, θα χάσουμε δηλαδή πολύ κόσμο ως Ορθόδοξοι.
«Ε.Κ.»: Πόσες ενορίες έχει η Μητρόπολη;
Μητρ. Πολύκαρπος: Με αυτές που λειτουργούν μία και δύο φορές το μήνα είμαστε πενήντα πέντε ενορίες, από τις οποίες μόνο τέσσερις είναι ελληνόφωνες.
«Ε.Κ.»: Οι Ελληνες με τι ασχολούνται εκεί;
Μητρ. Πολύκαρπος: Οι πιο πολλοί είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι οικονομικοί μετανάστες. Είναι εξειδικευμένο προσωπικό που βρήκε με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα εργασία εδώ. Να ξέρετε ότι στην Ισπανία, κατά την εποχή που μεταναστεύαμε εμείς οι Ελληνες υπήρχε τεράστια φτώχεια, μάλιστα το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν πιο χαμηλό κι από αυτό στην Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν παρατηρείται μετανάστευση Ελλήνων εδώ.
«Ε.Κ.»: Πώς συντηρείται οικονομικώς η Μητρόπολη, οι ενορίες;
Μητρ. Πολύκαρπος: Από το κερί και τον δίσκο, τίποτε άλλο.
«Ε.Κ.»: Τώρα που είναι κλειστοί οι ναοί;
Μητρ. Πολύκαρπος: Τώρα που είναι κλειστοί οι ναοί στη δημόσια λατρεία, σαρακοστιάτικα και πασχαλιάτικα, οι ενορίες μας και οι ιερείς μας επλήγησαν καίρια οικονομικά, αφού με τα έσοδα της Σαρακοστής και του Πάσχα πορευόμεθα εμπρός όλο τον χρόνο. Βέβαια, μόνο στην Μαδρίτη έχουμε δικό μας ναό. Ολες οι άλλες Ενορίες φιλοξενούνται σε ρωμαιοκαθολικά παρεκκλήσια που δεν τα χρησιμοποιούν οι ρωμαιοκαθολικοί και μερικές σε ενοικιαζόμενους χώρους/local που μετατράπηκαν σε ορθόδοξους ναούς. Ολοι οι κληρικοί εργάζονται σκληρά εκτός ενορίας, διότι από την ενορία τους δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Ο Καθεδρικός Ναός, ο οποίος τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου
και του Αγίου Δημητρίου στη Μαδρίτη
«Ε.Κ.»: Τι είδους εργασίες κάνουν οι κληρικοί;
Μητρ. Πολύκαρπος: Οι περισσότεροι εργάζονται στην οικοδομή, στη γεωργία, στον καθαρισμό χώρων, εσωτερικοί σε οικογένειες. Επίσης, η πλειοψηφία των παπαδιών καθαρίζουν σπίτια, όχι δουλειές γραφείου κ.λπ.
«Ε.Κ.»: Η ενορία πόσο μισθό τους δίνει, σε δολάρια ας πούμε;
Μητρ. Πολύκαρπος: Τίποτα, τίποτα, ό,τι εισπράξεις έχουν εκείνη την Κυριακή από το κερί, από το δίσκο, από την προσκομιδή (μνημόνευση ονομάτων) κι αν κάνει ο ιερεύς κάποιο Τρισάγιο, κάποια ευχή, κάποια Ακολουθία και του δώσει κάτι ο πιστός. Μιλούμε για μικρές ενορίες που έχουν από 25-30 μέχρι 100 άτομα το πολύ κάθε Κυριακή.
«Ε.Κ.»: Πώς ζουν οι ιερείς και οι οικογένειές τους;
Μητρ. Πολύκαρπος: Ο,τι βγάζουν οι άνθρωποι από τις εργασίες τους. Αν βγάζουν ας πούμε 900 με 1.000 ευρώ, κι αν κάνει και η παπαδιά άλλα 500 καθαρίζοντας σπίτια ή είναι εσώκλειστες μέσα με ηλικιωμένους. Αλλά τώρα με αυτή την κρίση δεν ξέουμε πόσοι θα προσληφθούν πάλι στις εργασίες τους.
«Ε.Κ.»: Προσπαθώ να καταλάβω πώς επιβιώνει αυτή η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ισπανίας;
Μητρ. Πολύκαρπος: Αυτό είναι ένα θαύμα της προνοίας και της φιλανθρωπίας του Θεού.
Βιογραφικά στοιχεία: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, υπέρτιμος και έξαρχος Μεσογείου Θαλάσσης, κ. Πολύκαρπος (κατά κόσμον Παναγιώτης Σταυρόπουλος) γεννήθηκε το έτος 1963 στη Ναύπακτο. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (1986), μετά τη στρατιωτική του θητεία (1986-1988) μετεκπαιδεύτηκε στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης (1988-1990). Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στο Φανάρι, τον Ιανουάριο του 1990. Υπηρέτησε Ιερατικός Προϊστάμενος της Αδελφότητος του Αγ. Νικολάου και Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ορθοδόξων Ελλήνων (1990-2007) και Πρωτοσύγκελλος της νεοπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας (1992-2007). Το έτος 1998 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου. Εκπροσώπησε το Πατριαρχείο και τη Μητρόπολη Ιταλίας σε πολλές αποστολές, συναντήσεις και συνέδρια. Στις 30 Απριλίου 2007 με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εκλέχτηκε Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας. Γνωρίζει την ιταλική, γαλλική και ισπανική γλώσσα.
Πηγή: fanarion.blogspot.com